Οζον

Αέριο που το μόριο του, Ο3, σχηματίζεται από τρία άτομα οξυγόνου. Δημιουργεί μια ζώνη γύρω από τη Γη που λέγεται οζονόσφαιρα και η οποία βρίσκεται σε ύψος περίπου 30 χλμ. Εκεί εκτελεί την πολύ σημαντική λειτουργία απορρόφησης των υπεριωδών ακτίνων του Ηλίου.Σήμερα, το προστατευτικό αυτό στρώμα παρουσιάζει σημεία όπου το πάχος του έχει μειωθεί σημαντικά (η λεγόμενη τρύπα όζοντος), κάτι που προκαλείται από συγκεκριμένους αέριους ρύπους.Το όζον είναι ισχυρό οξειδωτικό, καθώς αποσυντίθεται με ευκολία απελευθερώνοντας οξυγόνο. 

Στο εμπόριο διατίθενται φθηνές συσκευές παραγωγής όζοντος σε χαμηλές συγκεντρώσεις, που συχνά διαφημίζονται για εμπορικούς λόγους και ως «θαυματουργές» για την υγεία. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως για την απολύμανση του ύδατος και για την απόσμηση και εξυγίανση του αέρα κλειστών χώρων (σπιτιών, αυτοκινήτων).

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση των συσκευών αυτών λόγω της ισχυρής οξειδωτικής δράσης του όζοντος. Μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να αποβεί βλαπτική για την υγεία, αλλά και καταστρεπτική για διάφορα υλικά που βρίσκονται στο χώρο λειτουργίας τους.
Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s